Volkswagen hrošč – zgodovinski fenomen nemške avtomobilske industrije

Vse od poznih 40. do zgodnjih 80. let preteklega stoletja je nezamenljiv hrup ikoničnega Volkswagen hrošča pustil neizbrisen pečat na zvočnem ozadju nemških cest in ulic. In tudi drugod po svetu je bil dolga desetletja glavni instrument hrupnega prometnega kaosa. Käfer, Beetle, buba, hrošč, vocho in še množica drugih imen, skupno naj bi bilo kar prek 50 lokalnih poimenovanj z vseh petih celin. To je dvovratni osebni avtomobil, nastal na pobudo nemškega kanclerja Adolfa Hitlerja v času pred drugo svetovno vojno. Velja za prodajno najuspešnejši avtomobil vseh časov. Volkswagen hrošč, z uradnim poimenovanjem Volkswagen Typ, je nastal z mislijo na ljudi. Kako pa se je pravzaprav vse skupaj v resnici začelo?

Idejna zasnova in vzpon avtomobila Volkswagen hrošč

Leto 1938: Hitler, Porsche in začetki hrošča

V drugi polovici 30. let preteklega stoletja je začela takratna nacistična Nemčija svoj razvoj, vzpon in moč razkazovati na vseh področjih, tudi v avtomobilski industriji. Hitler si je zamislil zanesljiv in dostopen družinski avtomobil za ljudske množice s prostorom za štiri oz. pet potnikov in hitrostjo 100 km/h za vožnjo po nemških avtocestah. Ključne zahteve so bile še enostavno vzdrževanje, poraba 7 litrov bencina in dostopna cena takratnih 990 Reichsmark. Skupaj s subvencijami po programu Kraft durch Freude, zaradi česar se je avtomobil nekaj časa uradno imenoval KdF-Wagen, je to znašalo približno 31 tedenskih plač povprečnega delavca. To je bilo v tedanjem času še zmeraj ceneje od avtomobila Ford, ki so ga v istem času izdelovali v Angliji.

Tukaj je vskočil eden najprodornejših inženirjev preteklega stoletja, Ferdinand Porsche. S sodelavci je razvil več prototipov. Osnova je bila močno zaobljena limuzina z dvojimi vrati in prepoznavno karoserijsko podobo, ki je nezamenljiva še danes. 700-kubični motor z zračnim hlajenjem v zadku vozila Volkswagen hrošč je prestal številna maratonska testiranja. Avtomobil pa se je javnosti prvič predstavil že leto kasneje v Berlinu na avtomobilskem salonu. Tukaj je njegov vzpon prekinil izbruh 2. svetovne vojne. Avtomobil je tako (vsaj za nekaj časa) končal kot vzdržljivo in zmogljivo prevozno sredstvo za potrebe nemške vojske.

Kafer Ferdinant Porsch

Leto 1945 in 1946: Začetek serijske proizvodnje avtomobila Volkswagen hrošč

Konec vojne je omogočil,  da se je v tovarniških obratih podjetja Volkswagen začela serijska proizvodnja avtomobila Volkswagen hrošč. Ta je potekala pod nadzorom britanskih zavezniških sil in pod vodstvom britanskega častnika Ivana Hirsta. Do konca leta 1946 je tako tovarno zapustilo že več kot 10.000 avtomobilov.

Leto 1947: Tovarna v Wolfsburgu

vw-kaefer

Hirst je sprva skušal proizvodnjo prenesti v Veliko Britanijo, a tamkajšnja industrija ni bila zainteresirana. Zato se je proizvodnja za avtomobil Volkswagen hrošč vzpostavila na Nemškem, v tovarni v Wolfsburgu – Wolfsburg Motor Works. Tovarno so po vojni pestila številna tekoča vzdrževalna dela in popravila, pomanjkanje materiala in premoga ter dejstvo, da podjetje ni imelo pravega lastnika. Po ureditvi proizvodnje je nato iz tovarne odpotovalo novo naročilo 20.000 avtomobilov Volkswagen hrošč za okupacijske sile. Razvili so 3 karoserijske različice, in sicer limuzino s trdo streho, s platneno streho, ki se je lahko zvila, tretji pa je bil model kabriolet brez strehe.

Leto 1950: Začetek izvoza hrošča v ZDA in nato po vsem svetu​

Avtomobil Volkswagen hrošč je tega leta doživel še en uspeh, uradno so ga začeli izvažati v Ameriko, kmalu pa še tudi na vse druge celine. Povpraševanje je raslo iz leta v leto. Za zadostitev povpraševanj so vozilo po licenci proizvajale tudi tovarne v drugih državah – tudi v sarajevski tovarni TAS med letoma 1973 in 1976.

orange car, volkswagen beetle, hrošč, avto cabriolet

Leto 1972: Proizvodnja ne upada

Za hrošča so bila to zlata leta proizvodnje. Leta 1972 je dosegel neverjetnih več kot 15 milijonov izdelanih primerkov. S tem je prehitel prejšnjega rekorderja, Fordov model T.

Leto 1974: Selitev proizvodnje iz Nemčije

V letu 1974 je tovarna v nemškem Wolfsburgu izdelala zadnji primerek avtomobila Volkswagen hrošč. Pa ne zato, ker bi začela upadati prodaja, proizvodnjo so preselili v druge evropske obrate in tudi v Mehiko v tovarno Puebla.

car,volkswagen beetle, mexico, ship

Leto 2003: Izdelan poslednji model Volkswagen hrošč

kafer museum volkswagen cars

Proti koncu 20. stoletja je razmah avtomobilov drugih znamk in modelov povzročil večji upad povpraševanja po hroščih. V začetku tretjega tisočletja so proizvedli še okoli nekaj 10.000 primerkov. Nato pa je bil v letu 2003 izdelan še poslednji volkswagnov avtomobil hrošč.

Nepozabna svetovna avtomobilska ikona

Volkswagen hrošč pa ni bil le prevozno sredstvo, temveč je v toku zgodovine odigral več različnih vlog. Predvsem v ZDA je imel ključno sociološko vlogo v obdobju t. i. flower power, pri čemer je bil v veliki meri udeležen tudi večji Volkswagen kombi. Na eni strani je bil hrošč prijatelj, spremljevalec, skorajda že družinski član, na drugi pa je bil svojevrsten simbol nekega časa in družbe. Bil je priljubljen med filmskimi, športnimi in glasbenimi zvezdami, glavna zvezda pa je bil tudi v številnih priljubljenih filmih. Le kdo se ne spomni znamenite serije filmov Herbie. Svetovni uspeh hrošča je bil seštevek čiste kakovosti, cenovne dostopnosti in ekonomičnosti, zanesljivosti ter izrazitega videza. S tem se je Volkswagen hrošč zasidral med najbolj nepozabne avtomobile v zgodovini.

Hrošč

33 thoughts on “Volkswagen hrošč – zgodovinski fenomen nemške avtomobilske industrije”

  1. Rolland Salmond

    I don’t even know the way I ended up here, however I thought this put up was good.
    I do not know who you might be but definitely you’re going
    to a well-known blogger if you are not already.
    Cheers!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top