Izzivi in nasveti za jadranje pozimi

Kdor pravi, da je zima samo za smučanje in aktivnosti na snegu, še ni doživel prave zimske idile na jadranju. Jadranje pozimi prinaša mnogo izzivov. Seveda jih je veliko povezanih ravno z nizkimi  temperaturami zraka in ostalimi spremljajočimi zimskimi vremenskimi pojavi. Je pa zato svojevrsten čar v zimski noči opazovati svetlejše zvezde na nebu, ki zaradi ledenega mrazu v zraku postanejo še opaznejše. Jadranje v zimskih mesecih lahko izkoristite za kratek pobeg od prenatrpanosti vsakdana ter se predate spokojnosti, ki je na morju še bolj izrazita. Katere so še druge prednosti, ki jih prinaša jadranje pozimi?

Prednosti zimskega jadranja

Pozimi se za jadranje odloči veliko manj ljudi, posledično so tudi marine bolj prazne. Večina marin je odprtih vse leto in v zimskem času je povsod dovolj prostora. Podobno je z vodno gladino.Ta je skorajda prazna, prazna so obmorska letovišča, namesto glasnih turistov pa na morju srečate le prave jadralske navdušence. Z njimi se v tem času tudi veliko lažje povežete, na pomolu vlada več solidarnosti med jadralskimi pustolovci. Med seboj si lahko izmenjate vtise plovbe ali spregovorite o morebitnih tehničnih težavah in priporočilih za čim udobnejše jadranje pozimi v hladnejših vremenskih razmerah.

AdobeStock_237466866

Vreme pozimi je nasploh bolj stabilno, zato je tudi planiranje jadralskih poti nekoliko lažje. Sicer je res, da so dnevi veliko krajši, so pa zato zimski sončni zahodi nekaj prav posebnega. Dan lahko podaljšate z obiskom pristnih lokalnih gostiln in okrepčevalnic ter se spoznate še s tamkajšnjimi domačini in kulinariko.

Vsekakor neopisljivih vrednosti, ki jih ima jadranje pozimi, pa je občutek miru, ki ga doživljate na jadrnici. Tam ste stran od hrupa, prometa, vsakdanjega vrveža, stresnega hitenja in raznoraznih elektronskih napravic. Lahko se zares sprostite v razkošju tišine, prijetne samote in odklopa od ponavljajoče se rutine. Prepustite se zvokom narave – valovanju morja, oddaljenega grmenja na obzorju ali oglašanja galebov na prostranem nebu nad vami in preprosto uživajte.

Izzivi in nasveti za jadranje pozimi

  • Ostanite topli in suhi z ustrezno zimsko jadralno opremo

Kot smo že omenili, največji izziv jadralcem pozimi predstavljajo nizke temperature. Zato je ključno, da je vaša vrhnja obleka nepremočljiva, in to od glave do pet, vključno z obutvijo. Najbolje je, da se oblačite v plasteh, pri čemer naj bo osnovna prva plast prijetno topla in udobna – uporabite termo perilo. Oblačila, namenjena za jadranje pozimi, morajo vzdrževati ustrezno temperaturo telesa. Zato obvezno oblecite volnen pulover, ki po eni strani zadržuje toploto, po drugi pa odvaja vlago. Oblačila naj bodo taka, da vas ne bodo ovirala pri gibanju. Ne pozabite na volnene ali flis nogavice, zimske jadralne rokavice in tesno prilegajočo se kapo ter sončna očala za zaščito pred zimskimi sončnimi žarki.

  • Izberite pravo jadrnico za zimsko jadranje

Po priporočilih izkušenih jadralcev je za jadranje pozimi priporočljivo izbrati jadrnico z nekoliko višjo palubo, prav tako naj bo jadrnica dolga vsaj okoli 12 metrov. Tako bodo valovi težje prestopili rob palube in jadranje bo udobnejše. Število posadke naj bo manjše kot poleti, saj je pozimi precej več prtljage. Poleg tega se morajo mokra oblačila tudi ustrezno posušiti, za kar na jadrnici potrebujete dovolj prostora. Obvezna je delujoča varnostna oprema, ne pozabite na to, da sta posoda za gorivo in vodo vedno napolnjeni. Za jadranje pozimi je priporočljiv tudi kakšen dodaten akumulator, saj pozimi zaradi nižjih temperatur hitreje ostanemo brez elektrike.

  • Bodite prilagodljivi in pripravljeni na vse

Jadranje pozimi je svojevrstna izkušnja, ki lahko postreže tudi s presenečenji. Morda boste morali npr. zaradi slabšega vremena dalj časa ostati blizu obale ali se spopasti z nepredvidljivo zimsko meglo na gladini vode. To naj vas ne vrže iz tira, ampak počitek izkoristite za uživanje v trenutku. Pripravite lahko topel obrok, da se pogrejete in hkrati preženete dolgčas, ali pa se prepustite občudovanju vsemogočne narave. Tako boste našli svojo notranjo harmonijo in začeli ceniti vsak posamezen trenutek svojega življenja.

crw0717_fea1_patagonia006-scaled

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top